MTÜ Psoriaasihaigete Toetamise Ühing
The Support Sociaty for Psoriasis Sufferers in Estonia
Tel. +372 656 7072, 56 204 707, 545 33 660, email: info@psoriaasikeskus.ee

Tutvustus
teenused
psoriaasist
Pildid psoriaasist
UVB valgusravi
tooted
foorum
partnerid
kirjandus
kontakt


Psoriaasi- ja ekseemikreem


Austraalia emuõli

Dieet ja psoriaas

Sageli psoriaatikud mõtlevad, et nad teevad midagi valesti ja see põhjustabki nende lööbe vallandumise. Kõige enam leitakse põhjuseks vale toitumine. Tegelikkuses on ainult mõned nahahaigused, nt. toiduallergia, mille vallandumise põhjuseks võib nimetada toitumist.

Mida süüa?

Toit mõjutab otseselt meie terviseseisundit, mis peegeldub kehakaalus, juustes ja nahas. Teadlased kogu maailmas ei ole paljude aastate jooksul leidnud kindlat ühist seost ühegi toidu ja psoriaasi vahel. Siiski võib välja tuua mõned täheldatud seosed.

Ennetamaks ja kergendamaks psoriaasi ravi, soovitatakse süüa antioksüdante, beeta-karotiini, omega-3-rasvhappeid, tsinki. Mõningad tõenduste kohaselt rohkelt värsket puu- ja juurvilja vähese loomse proteiiniga võib olla sobiv psoriaasi kergendamiseks.

Kuna madala kiudainesisaldusega toidud ja psoriaas assotseeruvad toksiinidega seedetraktis, siis soovitatakse süüa rohkelt kiudaineid sisaldavaid toite. Kiudained elimineerivad toksiinide mõju ning aitavad nad organismist välja viia.

Mitmekülgne toitumine annab hea enesetunde, mis oluliselt mõjutab psoriaasi kulgu.

Kala

Kala on tähtis vitamiinide, mineraalide ja valkude allikas. Kala on kerge omandada ning ta sisaldab rasvhapet Omega-3, mis hoiab ära kolesterooli ja teiste rasvade ladestumise arterite seintel. Parim kalarasva allikas on värkse kala. Parim rasvhapete allikas on Omega-3. See on värske või külmutatud lõhe, forell, siig, sushi, sardiinid, tuunikala, makrell, heeringas. Kasulikud on kõik kalaliigid, eriti valge lihaga ja külmade, soolaste merede kalad.

Kala võib keeta, küpsetada, valmistada grilli peal, praevardas ja aurutada, kuid mitte praadida.

Süüa 115-170 g vähemalt 4 korda nädalas. Eelistatud on alati värske kala, kuid ka külmutatud.

Ei soovitata

  • anshoovised,
  • soolane või õlis heeringas,
  • kalamari,
  • praetud, marineeritud või suitsetatud kala,
  • teravate maitseainete või punase pipraga kala.

Linnuliha

Linnuliha võib valmistada ilma rasvata praevardas, grillil, hautada, küpsetada või keeta. Mitte praadida. Lindu võib valmistada nahaga, kuid see tuleb enne söömist eemaldada.

Soovitatav on valge liha ilma nahata, tumedat liha süüa väga harva.

Linnuliha tarvitamise normiks on 115-170 g 2 korda nädalas, mitte rohkem.

Soovitatakse:

  • tibud
  • kalkun
  • kana
  • faasan, püü, vutt

Ei soovitata

  • rasvane linnuliha (part, hani)
  • linnu nahk
  • tume liha
  • praetud või suitsetatud lind
  • suure hulga maitseainetega valmistatud lind
  • kastmetega serveeritav linnuliha
  • punase või musta pipraga valmistatud liha
  • tomatite, kartulite või baklazaanidega serveeritud lind

Mittesobivad toiduained:

Töödeldud liha, viinerid, vorstid, vürtsiliha, pasteet, marinaadid, vürtsid ja piprad, viinamarju, pähkleid ja šokolaadi sisaldavad toidud.

Tsitrusviljadest puuviljakoored, apelsinimarmelaad, töödeldud mahlad, greip, sidrunid.

Pähklid: maapähkel, kreekapähkel, pähklivõi ja –õli.

Maitseained ja vürtsid: pipar, nelk, köömned, aniis, paprika, sinep, muskaatpähkel, tööstuslik majonees, ketšup, puljongikuubikud, veiniäädikas, suhkrustatud apelsin, sidrunikoored, curry, tööstuslikud maitseained, kondiitri-aroomid, worchester-kaste, rosmariin, oregon, tüümian, marjoraan, loorber, ingver, basiilika, punane pipar, kardemoon, safran, sibul, küüslauk, petersell, murulauk, tomat, äädikas, kodune majonees.

Alkohoolsed tooted: kõik punased ja valged veinid, vahuveinid, šampanjad, brändi, konjak, sherry, vermut, portvein, kõik munal ja pähklitel baseeruvad liköörid.


Koostanud:
Marge Heinoja-Ventsas
MTÜ Psoriaasikeskus

Kasutatud materjalid:
Tervise varaait aprill 2008

 

kõik psoriaasistpsoriaasi diagnoosiminepsoriaasi vormidgeneetikapsoriaasi vallandajadnoorele psoriaatikulelaps ja psoriaasrasedusdieetstatistika



MTÜ Psoriaasihaigete Toetamise Ühing, Copyright 2003-2007
Pealeht | Kontakt | E-mail | Psoriaas | valgusraviseadmete müük
Kirjandus | Artiklid | Otsing| Sisukaart | Lingid | Partnerid